Flyttemelding på nett

Forbereder du deg til å dra til skattekontoret for å melde flytting? Det trenger du ikke å gjøre! I dag sender de fleste flyttemeldingen på nett!

Hva er en flyttemelding?

Når man sender flyttemelding, så informerer man offentlige instanser om at man planlegger å flytte eller at man har flyttet.

Flyttemeldingen må sendes tidligst 31 dager før eller 8 dager etter at man har flyttet. I praksis betyr det at det vil være fordelaktig å sende flyttemeldingen før du faktisk flytter. For når du har tatt i bruk den nye boligen, så er det fort gjort å glemme det i alt kaoset.

En flyttemelding sendes til både offentlige instanser og andre aktører som informasjonen om ny adresse er relevant for.

Flyttemelding på nett

Du kan sende flyttemelding på nett

I gamle dager var det slik at man var nødt til å møte opp fysisk på skattekontoret for å levere inn flyttemelding. Men nå fungerer det ikke slik lenger. I stedet kan du gjøre det på nett, så nå er det en særdeles sømløs prosess.

Når du skal sende flyttemelding på nett, så kan du velge mellom flere fremgangsmåter. De skal vi ta en nærmere titt på nedenfor.

Selv om det er mulig å sende flyttemelding på nett, er det viktig å nevne at det finnes enkelte unntak. For eksempel om du skal flytte hjem til Norge fra utlandet (eller omvendt), om du er under 18 år, har blitt umyndiggjort eller bor på hemmelig adresse.

Send flyttemelding selv

Å sende flyttemelding selv, er veldig enkelt nå som det er mulig å gjøre det på nett. Om du ikke er helt sikker på hvordan du går frem for å gjøre det, så finnes det veldig mange gode ressurser på nettet. Som for eksempel denne artikkelen!

Nedenfor skal vi ta en titt på hva du er nødt til å gjøre når du sender flyttemeldingen på egen hånd.

Altinn

Når du sender flyttemelding selv, så trenger du bare å logge inn i Altinn. Deretter er det bare å følge nettsidens instruksjoner mot at flyttemeldingen blir et faktum

Det melde flytting via Altinn, er svært fordelaktig. Årsaken er at dette forkorter prosessen i betydelig grad, i og med at Altinn sørger for at flyttemelding kommer både Folkeregisteret, Skatteetaten og Posten i hende.

Ved å registrere adresseendring i Altinn hopper du over flere trinn i prosessen. Du slår rett og slett flere fluer i ett smekk!

Øvrige aktører

Deretter er du nødt til å endre adresse til alle øvrige aktører. Dette kan være for eksempel nettbutikker som du handler regelmessig hos. Det er viktig at også disse får den oppdaterte informasjonen, for da slipper du at pakkene dine blir sendt til den gamle adressen.

Hjelp å sende flyttemelding på nett

Hvis du synes at flyttemelding på nett er litt vanskelig, så finnes det en rekke aktører som kan hjelpe deg med dette.

Hjelp til å sende flyttemelding på nett får du ved å henvende deg direkte til en av disse aktørene. Mot noen hundrelapper tar de på seg oppdraget og sender flyttemeldingen for deg!

Spørsmål og svar om flyttemelding (FAQ)

 

 

Når du skal flytte må du sende flyttemelding. Dette kan du gjøre gratis gjennom Skatteetatens sine nettsider. En flyttemelding må du sende tidligst 31 dager før du har planlagt å flytte og senest 8 dager etter at du har flyttet til nytt bosted.


Har du glemt å sende flyttemelding anbefaler vi at du raskt går inn og melder flytting. Har du ikke oppgitt bostedsadresse skal du registreres uten fast bosted. Etter ny folkeregisterlov som trådte i kraft 1.oktober 2017 kan folkeregisteret myndigheten gi bøter hvis man ikke har oppgitt hvem som bor på adressen.